
Zelfevaluatie
Zelfevaluatie
Hier lees je mijn zelfevaluatie over leeruitkomst 1 en leeruitkomst 3.
Leeruitkomst 1.
Leeruitkomst 1: De student toont zijn ontwikkeling aan tot HR professional in de stage en koppelt dit aan de HRM taakgebieden
Tijdens deze stage heb ik erg veel geleerd over mijzelf op persoonlijk vlak maar ook over mijzelf als professional. Ik vind HR een heel leuk vakgebied en dat wist ik al relatief vroeg. Met al een diploma op zak en het gelopen hebben van meerdere stages weet ik waar ik goed en minder goed in ben. Ik heb mijn voorkeuren voor taken en ik weet waar mijn aandachtpunten liggen. De HRM- taakgebieden hebben mij geholpen om te ondervinden welke taken ik goed beheers en welke nog niet. Ik heb met mijn stagebegeleider gekozen voor de volgende taakgebieden: 1, 4 en 6. Bij taakgebied 1 heb ik mij voornamelijk beziggehouden met het echt laten zien van wie ik ben en wat ik kan. Met het opstellen van leerdoelen, vragen van feedback, actief mee te werken, eigen verantwoordelijkheid en initiatief te nemen heb ik geprobeerd mijzelf goed te ontwikkelen.
1x in de week hebben mijn stagebegeleider en ik een 1 op 1 gesprek van één uur. In dit gesprek behandelen we de taken die ik heb uitgevoerd, of ik ergens op wat voor manier dan ook tegenaan loop en of ik nog hulp bij dingen nodig heb. Ik vind deze gesprekken altijd erg prettig, zo krijgen zowel ik als mijn stagebegeleider een goed beeld van wat er speelt. Omdat taakgebieden 1,4 en 6 het belangrijkste zijn voor mijn ontwikkeling hebben we voor deze taken de meeste tijd genomen om deze te behandelen en te reflecteren. Mijn stagebegeleider merkte dat ik steeds minder begeleiding nodig had met deze taken en de reflecties ook steeds positiever waren. Dit gaf mij een zelfverzekerd gevoel omdat ik steeds beter de taken beheers en dus ook meer ontwikkeling doormaak.
De taken waarin ik mij voornamelijk verder ontwikkelt heb zijn de analytische vaardigheden. Deze vaardigheden beheerste ik niet helemaal en ik vind/vond analytisch werken (nog) erg lastig. Voornamelijk het registreren van informatie besloeg op taakgebied 4 en 6. De taak trainingsregistratie kwam bij beide taakgebieden aanbod. Hierin moest ik verwerken welke medewerkers een training hadden gevolgd, hoeveel uren deze training heeft geduurd en welke informaties we daarvoor moeten vastleggen. De benodigde informatie heb ik uit studieovereenkomsten gehaald in combinatie met het opvragen van hoe de medewerkers deze training hebben ervaren. De benodige informatie heb ik vervolgens verzameld en in een voorgeprogrammeerd Excel bestand gezet. Alle registraties hebben ze aan het einde van de maand nodig om te kunnen analyseren hoeveel trainingsuren er gemaakt zijn. Ik heb mij hier veel mee bezig gehouden en de analyse op basis van deze data opgebouwd. Ik vond dit erg lastig omdat ik niet precies wist wat hier nou allemaal voor nodig was. Nadat ik dit samen heb gedaan met mijn collega's heb ik het geprobeerd zelf te doen. Ik liep tegen wat fouten aan maar uiteindelijk heb ik de analyse helemaal zelf uitgevoerd en de fouten aangepakt. Ik ben erg trots op deze ontwikkelingen en ik vind dat ik heel hard mijn best heb gedaan.
De insight kleurentest heeft mij inzicht gegeven in welke voorkeursgedragingen mijn voorkeur hebben. Ik wist van mij zelf dat ik al een voorkeur had voor extravert gedrag. Dit gedrag past het beste bij mij en dit probeer ik altijd door een eerste goede indruk achter te laten door mijzelf open te stellen, veel interesse te tonen en vragen te stellen. Ik krijg dan ook vaak te horen dat ik automatisch een prettige professionele houding heb. Ook weet ik van mijzelf dat ik niet zo creatief ben en dat de menselijke kant mij beter ligt.
De pomodoro techniek heb ik geprobeerd te ondervinden of ik mijn taken op de juiste manier kan indelen. Deze manier werkt niet goed voor mij. Ik heb moeite met mijn concentratie te behouden en om dan 25 minuten aan achtereenvolgen te werken, in een druk kantoor en met veel prioriteit dingen erdoor werkt dit niet echt voor mij. Tijdens het gebruiken van deze techniek ben ik gaan zoeken naar andere mogelijkheden en heb ik veel gekeken naar andere mogelijkheden.
Hieruit kwam Goodhabtiz. Bij Goodhabitz heb ik een cursus gevolgd over timemanagement en zo geleerd hoe ik mijn taken efficiënter kan indelen. Het is een waardevolle cursus geweest voor mij omdat, ik nu wat beter om kan gaan met dit leerdoel. Ik heb na de cursus om veel feedback gevraagd zoals, of mijn collega's ook merkten of ik mijn leerdoel en daarbij ook mijn taken beter had ingedeeld. Mijn collega's merkten dit ook en gaven aan dat ik goede stappen gemaakt te had.
Als ik kijk naar een aantal taken die ik uit heb gevoerd ten behoeve van mijn taakgebieden is er veel overlap in elkaar. Bij taakgebied 4 en 6 komen de trainingsregistratie en mijn schoolonderzoek naar leven lang ontwikkelen naar voren. De trainingsregistratie heb ik hierboven al benoemd. Mijn schoolonderzoek heeft mij ook tot veel nieuwe inzichten geleid. Het praten met stakeholders, het analyseren van de MTO-resultaten, het analyseren van trainingsregistratie, het doen van theoretisch- en organisatorisch onderzoek, procedures onderzoeken en het inplannen en uitvoeren van interviews. Deze taken vereiste veel handelingen, ik moest veel vragen aan allerlei mensen hoe ik dingen aan moest pakken.
Tijdens het uitvoeren van deze taken heb ik mij professioneel op moeten stellen om zo over de juiste informatie te beschikken. Niet alle informatieverwerking ging even makkelijk, veel mensen hebben een andere mening en een andere aanpak. Hierdoor waren resultaten soms niet herleidbaar aan elkaar. Het maken van het rapport was voor mij niet makkelijk, ik ben niet zo goed in informatieverwerking en ben beter in de interviews met stakeholders en medewerkers. Aangezien ik veel heb moeten analyseren voor mijn onderzoek heb ik zo mijn HR- analytics vaardigheden verbeterd, hier heb ik uiteindelijk wel veel hulp bij gehad maar ik vond het wel erg leuk om te doen. Zeker omdat ik de resultaten kon gebruiken voor een advies en verdere uitwerking. Dit onderzoek draagt bij aan de ontwikkelingen van individu, team en de organisatie. Dit onderzoek heeft namelijk een advies wat voor bijna de hele organisatie betrekking heeft.
Ik heb veel tijd en aandacht besteed aan de taakgebieden om mijzelf op persoonlijke en professionele wijze verder te ontwikkelen. Ik vond het lastig om kritisch te kijken naar mijn feedback omdat ik mij er over het algmeen altijd wel goed in kon vinden.
Leeruitkomst 3.
Leeruitkomst 3: De student toont aan dat hij constructief kan samenwerken, zich kan inleven en systematisch kan
reflecteren op zijn professionele beroepshouding en zijn identiteit.
Ik kan feedback nu beter onderbouwen met de juiste acties te koppelen om mij hierin te verbeteren. Tijdens mijn stage heb ik veel met medewerkers en managers moeten samenwerken die ergens tegenaan liepen en dit graag wilde uiten of advies wilden hebben. In het begin heb ik vaak meegekeken met mijn collega's en geobserveerd hoe zij dit aanpakten. Later kreeg ik steeds vaker de vraag van hoe zou jij dit aanpakken en wat is de beste manier daarvoor. Dit waren en zijn hele leervolle en waardevolle momenten voor mij. In het kopje ervaringen is ook een casus te lezen waarin ik dit plots helemaal zelf moest doen. Doordat ik dit regelmatig heb geoefend wist ik hoe ik dit moest aanpakken. Na die desbetreffende casus heb ik kort de casus en mijn antwoorden voor mijzelf doorgenomen en daarop gereflecteerd met zoals, wat vond ik goed gaan en wat ging nog wat minder?
Naderhand heb ik deze casus met mijn collega's gedeeld en zij gaven aan dat ik goed gehandeld heb op de juiste manier met de juiste kennis.
Tijdens mijn stage heb ik aan heel wat projecten deelgenomen, tijdens deze projecten heb ik veel moeten samenwerken met allerlei collega's. Ik vind het nooit erg om op iemand af te stappen om hulp te vragen of hun om een mening te vragen. Dit deed ik dan ook indien nodig.
De samenwerkingen liepen over het algemeen zeer prettig, ik zorgde er altijd voor goed voorbereid te zijn zodat ik goed vragen kon stellen en de juiste informatie kon verstrekken. Het kwam wel eens voor dat ik ergens geen antwoord op kon geven, in het begin maakte mij dat wat onzeker omdat je toch wil dat alles makkelijk verloopt en dat er geen frustratie of onbegrip ontstaat . Gedurende de loop van deze stage heb ik steeds meer acceptatie kunnen krijgen voor het feit dat ik en anderen niet altijd overal antwoorden op hebben.
In de HRM-taakgebieden zijn taken naar voren gekomen waar ik goed en minder goed in ben. Dit is een bewuste keuze geweest omdat ik weet waar mijn valkuilen liggen en ik deze graag verbeter. Dit maakte dus dat ik veel moest reflecteren op mijzelf, met mijn begeleider en andere collega's, dit heeft mij erg geholpen om erachter te komen wat ik goed heb gedaan en wat ik minder goed heb gedaan. Ik heb regelmatig uit moeten zoeken wat dan wel de juiste manier is en wat ik dan in het begin niet goed had gedaan. Ook kreeg ik vaak te horen het is helemaal goed wat je hebt gedaan maar kijk hier eens naar of hier, wat vind je beter en waarom en wat zou het resultaat zijn als je dit op deze manier aanpakt.
De feedback heb ik altijd met beide handen aangepakt en heb mij altijd goed gekeken naar waarom andere dit dan zo hebben aangepakt. In het begin vond ik dit wel wat lastiger omdat er toen nog veel aangepast moest worden en ik daardoor merkte dat ik het soms niet helemaal prettig vond dat ik dingen moest doen als er toch weer veel aan veranderd moest worden.
Zo'n twee maanden geleden merkte ik dat ik een hele drukke dag had met veel prioriteits taken. Ik moest veel aan mijn onderzoek werken en daarbuiten had ik ook nog veel andere taken. Ik heb de prioriteiten uitgezocht en een aantal korten taken uitgevoerd. De andere taken heb ik overgedragen aan een andere collega of afgesproken om dit een andere dag samen met mijn collega op te pakken. Omdat ik mijn dag gepland had om aan mijn schoolonderzoek te werken heb ik deze keuze gemaakt. ik heb hierbij goed mijn grenzen aangegeven.
Tijdens mijn schoolonderzoek heb ik veel moeten samenwerken met mijn directe collega's, ik heb veel informatie op moeten vragen bij mijn collega's, over hoe procedures werken en welke mogelijkheden er wel en niet zijn binnen de organisatie. Tijdens dit onderzoek heb ik mij veel moeten inleven in de organisatie, de managers en medewerkers. Iedereen heeft een andere mening en aanpak en graag zien mensen dingen gebeuren die in de werkelijkheid organisatorisch niet mogelijk zijn.
Met het onderzoek hoop ik meer duidelijkheid te scheppen over de onduidelijkheid die er nu heerst. Na het inleveren van mijn rapport heb ik de organisatie voorzien van een kleine advies presentatie. Hierin heb ik alle bevindingen en adviezen gepresenteerd. Ik vond dit best spannend om te doen omdat het advies best wel veel betrekking had op de HR-afdeling.
Er was wat weerstand voelbaar maar door mijn onderbouwing heb ik het advies goed over kunnen brengen en waren en weinig op- of aanmerkingen. Tijdens de presentatie kreeg ik af en toe wat vragen en tips, deze heb ik opgeschreven en daar heb ik later zelf nog eens op gereflecteerd. Dit zodat ik in het vervolg deze vragen niet meer krijg. Ik was eigenlijk heel trots op mij naderhand. Mijn collega's hebben prettige en duidelijke feedback gegeven maar vooral veel complimenten. Ze vonden het een erg goed rapport met duidelijke en implementeerbare adviezen. Na dat mijn rapport goedgekeurd wordt door school ga ik nog eens de adviezen reflecteren en een concreet implementatieplan maken. Nadat dit is gebeurd kunnen de adviezen geïmplementeerd worden en ben ik benieuwd welke veranderingen dit met zich mee brengen.
In de feedback zijn de competenties samenwerken en inleven ook duidelijk naar voren gekomen. Voor beide onderdelen heb ik daar een Goed gescoord. Ik ben erg blij met dit resultaat want ik vind dat een van de belangrijkste aspecten binnen dit vakgebied.