
Technieken
Technieken
Pomodoro techniek
De pomodoro techniek is een techniek die gebruikt wordt om timemanagement te verbeteren. Met als doel om je tijd efficiënt en gefocust te gebruiken. De pomodoro techniek leert om 25 minuten gefocust aan de slag te gaan en daarna 5 minuten pauze te nemen, met iedere keer 1 doel/ taak wat je stelt. De pomodoro doe je 4x achter elkaar en daarna neem je een langere pauze van een half uur. Zo blijf je gefocust, vermijd je multitasken en word je minder snel afgeleid.
Zelf heb ik als leerdoel mijn timemanagement beter onder controle hebben. Dus heb ik de pomodoro techniek uitgeprobeerd. Het werkte niet helemaal voor mij. Dat kwam door een aantal factoren waardoor ik niet helemaal lekker door kon werken. Sowieso vind ik het in het algemeen erg lastig om mij te concentreren en ik zit met 4 collega's op 1 kantoor hierdoor is het vaak druk en rumoerig, er wordt veel gebeld, overlegd en medewerkers komen makkelijk binnen lopen.
Ook merkte ik dat ik nog veel vragen en informatie van andere nodig had om aan taken te werken. Hierdoor kon ik vaak taken niet helemaal afmaken omdat ik hulp van anderen nodig had. Het is dan erg lastig om een timer te zetten van 25 minuten als je weet dat je makkelijk gestoord kunt worden en taken niet helemaal af kunt maken. Overigens geeft het mij soms ook rust om wat taken door elkaar te doen zodat ik niet voor verassing kom te staan dat taken veel meer tijd kosten dan ik verwachtte.
Wat ik wel heb gedaan om mijn timemanagement onder controle te krijgen is een timemanagement cursus te volgen via Goodhabitz. Hier kwam ook de pomodoro techniek naar voren. Bij deze cursus heb ik geleerd hoe je je to-do-list het beste kunt indelen en opstellen. Door prioriteiten te stellen en goed te onderzoeken wat er nodig is om aan de taak te voldoen. Ook ben ik wel eens in een aparte ruimte gaan zitten of thuis gaan werken als ik echt de focus nodig had bijvoorbeeld om aan mijn onderzoek te werken.

Technieken
Insight kleurentest
Resultaat begin stage.
De insight kleurentest geeft inzicht in je introverte en extraverte kant. De vier kwadranten spreken over extra- en introvert en over denken en voelen.
De gele score is het hoogste bij mij. Ik ben over het algemeen een extravert persoon en ik vind samenwerken erg leuk om te doen. Dit komt ook omdat ik graag met mensen praat en ook graag kennis wil delen maar ook veel van andere wil leren. Overigens vind ik mijzelf niet zo creatief maar in mijn stage moet ik soms wel creatieve taken uitvoeren.
De blauwe score is het laagste. Ik ben niet zo analytisch en onderzoekend. Ik vind dat erg lastig en ben er niet zo goed in. Maar ik wil hier in mijn stage mij wel verder in ontwikkelen. Het onderzoekende vermogen zal ik sowieso moeten behandelen omdat ik een onderzoek moet schrijven.

Resultaat nu:
Uit mijn resultaten komt ook hier naar voren dat ik op extraversie het hoogste scoor. Ik vind mijzelf ook wel extravert. Maar dit is niet altijd het geval, ik kan mij ook terugtrekken als er iemand anders bijzit die erg dominant is. In mijn stage merkte ik aan mijzelf dat ik soms het gevoek kreeg dat ik vanwege mijn postie 'slechts' een stagiair ben en ik bepaalde dingen niet kon zeggen.
Waar ik mij wat minder ik kan vinden is dat ik hoog scoor op creatief werken. Ik vind mijzelf helemaal niet creatief en heb daar ook niet echt inzicht in. In het dagelijkse leven delegeerde ik de creativiteit aan andere uit. Nu op mijn stage moet ik soms wel eens wat creatieve taken en dat lukt mij inmiddels wel.
De blauwe kleur scoor ik het laagste op. Ik denk dat deze voorkomt uit het feit ik mijzelf niet zo analytisch vind. In mijn stage ben ik veel bezig met analytisch werken omdat ik op mijn stage ook aan de hand van de functieomschrijving had aangegeven dat ik mij hier graag verder in wilde ontwikkelen omdat het wel erg belangrijk is.
Als je het resultaat van het begin vergelijkt met mijn resultaat nu aan het einde van mijn stage zit er wel een verschil in. Aan het einde is te zien dat mijn scores overal hoger zijn. Dit zegt wat over mijn ontwikkeling. De kleuren geel en groen hebben een grote vooruitgang gemaakt. Voornamelijk de groene valt te verklaren. Ik ben een mensgerichte werker, ik vind met mensen werken het leukste aan het vak HR. Maar hierbij moet je ook over de juiste kwaliteiten beschikken en ik vind dat ik hierin mijn stage stappen heb gezet. Ook vind ik het altijd prettig als ik nauwkeurig kan werken en over alle informatie beschik die ik nodig heb.

Technieken
Waardenspel
Tijdens het waardenspel was het in eerste instantie de bedoeling waardes in te delen in de categorie onbelangrijk, beetje belangrijk en zeer belangrijk. Ik merkte al snel dat ik de aandacht vooral had liggen op de zeer belangrijke categorie. Ik vind het hebben van duidelijke waardes erg belangrijk en ik heb zelf ook sterke normen en waarden. Na het invullen van deze categorieën moest je een selectie maken van de zeer belangrijke en hieruit 5 waardes kiezen doe voor jou het allerbelangrijkste zijn.
Mijn top 5 waardes zijn: 1. Waardering, 2. Plezier, 3. Uitdaging, 4. Afwisseling en 5. Gezondheid. Ik vond het erg lastig om er 5 uit te kiezen, er zijn zo veel belangrijke waardes en dat maakte het erg lastig. Uiteindelijk heb ik deze 5 waardes gekozen als de belangrijkste voor mij. Het allerbelangrijkste voor mij is dat ik op mijn plek zit en mij gewaardeerd voel. Daarom staat waardering ook bovenaan. Op 2 staat plezier, als je je werk niet leuk vindt dan is het erg zwaar om dat iedere dag voor de rest van je leven te doen. 3.Uitdaging, ik word graag uitgedaagd en neem graag nieuwe dingen aan, zo blijft je werk nooit saai en blijf je jezelf ook steeds ontwikkelen. Op nummer 4 staat afwisseling om constant hetzelfde te doen is niet leuk en motiverend, graag heb ik afwisseling in mijn werk om mij te blijven ontwikkelen maar ook om mij scherp en gemotiveerd te houden. Op plek 5 staat gezondheid. Gezondheid vind ik altijd belangrijk zeker ook omdat je je goed moet voelen om te blijven werken en alles leuk te blijven vinden. Investeren in je gezondheid vind ik erg belangrijk.
Omdat ik het erg lastig vond om deze waardes op te stellen heb ik wel goed moeten nadenken en zeker ook moeten beseffen dat niet alles vanzelfsprekend voelt of is.
Goodhabitz
Goodhabitz is een platform waar kortstondige cursussen te volgen zijn over allerlei onderwerpen. Tarkett is aangesloten bij deze organisatie en elke medewerker kan gebruik maken van deze tools en cursussen. Met betrekking op mijn leerdoelen ben ik eens gaan kijken naar de mogelijkheden die aangeboden worden. Ik kwam de cursus timemanagement tegen. Na dat ik deze gevonden had heb ik besproken met mijn stagebegeleider of het een nuttige cursus voor mij zou zijn. Omdat ik regelmatig wat negatievere verhalen hoorde over Goodhabitz wilde ik eerst even zeker weten of dit wel echt nuttig zou zijn. Ik wilde toch kijken welke nuttige informatie ik uit deze training zou halen. Eenmaal begonnen merkte ik wel dat ik wat tips mee kon nemen over hoe je het beste met je timemanagement om kon gaan. Waaronder een specifieke to-do- lijst met nummers, uitleg en prioriteiten. Zelf heb ik al wel eens wat tips opgezocht over oplossingen maar heb ze nooit echt uitgevoerd. Deze tips ben ik gaan uitvoeren en merkte wel dat ik het een prettige methode vond. Ondanks dat je niet alles kunt plannen en prioriteiten kunt aanstellen was het wel een methode die werkte. Voornamelijk het stukje dat je goed moest nagaan van wie je informatie nodig hebt en welke informatie dan precies. Het stukje vooronderzoek had ik nooit echt aan gedacht. Meestal begon ik ergens aan en kwam ik er al snel achter dat ik meer informatie nodig had dan ik daadwerkelijk heb. Soms vind ik het erg lastig om mij aan een strikte to-do-list te houden omdat ik dan leukere en snellere taken als eerst wil doen terwijl een aantal andere taken prioriteit hebben. Ik kan wel zeggen dat deze cursus mij heeft geholpen om onder andere mijn leerdoel te beteren.